Sabatul Cronos
Sabatul Cronos

      Sabatul Cronos începe pe data de 1 August odată cu apusul soarelui şi se termină pe data de 2 august odată cu răsăritul soarelui. Este un Sabat nocturn dedicat timpului şi patronat de Zeul Cronos.

    Timpul, chiar dacă de cele mai multe ori nu suntem conştienţi de omniprezenţa sa, îşi pune o amprentă majoră asupra existenţei fiecăruia dintre noi. De la naștere și până la moarte este doar o diferență de timp, dar ce diferență... este chiar viața noastră! Practic, totul în Univers se raportează la timp şi fără timp nu ar exista nimic, el fiind măsura succesiunii evenimentelor. Prin Sabatul Cronos păgânii îşi pot arăta consideraţia pe care o au faţă de acest real jalon al existenţei, bineînțeles fără a cădea în greșeala de a considera timpul drept o divinitate. Timpul este un concept și trebuie privit ca atare, iar sabatul său nu trebuie considerat ca o sărbătoare dedicată unei mărimi din Sistemul Internațional de unități de măsură, ci ca un prilej de omagiere a parcursului vieții noastre în timp. Zeul Cronos nu este nici o divinitate închipuită și nici vreo ființă supranaturală, El este Simbolul timpului, în general vorbind, dar și Simbolul vieții noastre de-a lungul timpului, în sens particular.
     

      Aspectele sabatului: temeinic, durabil, stabil, precum şi aspectele asociate sensurilor contrare acestora.

     Piramida şi clepsidra sunt două dintre simbolurile acestui sabat. Piramida este durabilă, stabilă şi reprezintă un lucru temeinic construit iar clepsidra este un simbol al trecerii timpului. Piramida cu aripi semnifică faptul că timpul ”zboară”... El trece oricum, dar poate trece într-aşa fel încât să ne amintim cu plăcere de evenimentele derulate de-a lungul său sau poate trece într-un mod în care să ne determine să facem eforturi pentru a uita ceea ce s-a întâmplat. Prin intermediul magiei păgâne, păgânii practicanți pot determina, în anumite limite, ce diferă de la caz la caz, evoluţia evenimentelor în timp, astfel încât consecinţele lor să le fie favorabile. Pentru aceștia, Sabatul Cronos are înțelesuri mult mai subtile.

     Acest sabat este Sabatul Marilor Ritualuri. Acestea pot fi dedicate sărbătoririi în sine sau atingerii unor scopuri cât se poate de practice, dar în concordanță cu aspectele acestei sărbători.

      Orice păgân, chiar dacă nu este practicant al magiei păgâne, poate să-şi imagineze şi să pună în practică un ritual de sărbătoare, trebuie doar să ţină cont de esenţa sărbătorii, precum și de aspectele şi simbolurile sale. Am subliniat ritual de sărbătoare pentru a evita confuzia cu ritualurile oficiate în cadrul magiei păgâne, în care lucrurile trebuie gândite și aranjate într-așa fel încât să se obțină rezultatele dorite. Scopul ritualului de sărbătoare este acela de a crea o stare sufletească plină de sentimente plăcute, acompaniate de voie bună și distracție. În cadrul unui Sabat își pot găsi locul ambele tipuri de ritualuri. Alegerea doar a unuia sau a altuia
dintre ele ori a succesiunii desfășurării lor sau a modului în care se vor desfășura amândouă în paralel, depinde în totalitate de voința participanților.

Piramide_simbol

      Un vechi proverb egiptean ne spune că, oamenii se tem de timp și timpul se teme de piramide...       Sunt sigur că vechii egipteni, cei care au construit piramidele, nu se refereau la sensul direct al cuvântului teamă, ci la un alt sens mult mai subtil.

      Zalmoxis sau, după unii istorici, Zamolxe se pare că a fost un Zeu important, dacă nu cumva cel mai important din panteonul daco-get. Despre acest Zeu avem foarte puține informații și în mare măsură contradictorii. Despre el se spune că ar fi fost unul și același cu Zeul Gebeleizis sau cu Zeul Cronos.
Istoricul antic Diogenes Laertios afirmă că dacii îl venerau pe Zamolxis și-l considerau a fi Cronos, iar Mnaseas din Patara spunea că ”geții îl adoră pe Cronos, numindu-l Zamolxis”. Herodot ne spune că ”geții se consideră a fi nemuritori” - poate că la formarea acestei concepții a contribuit și faptul că Zalmoxis (Cronos) era unul din zeii pe care ei îl considerau ca fiind protector.


Acasa

Sabatul Geea      Sabatul Geea 
Sabatul Echinocțiului de primăvară      Sabatul Echinocțiului de primăvară 
Sabatul Focului      Sabatul Focului
Sabatul Solstitiului de vara      Sabatul Solstițiului de vară
Sabatul Echinoctiului de toamna      Sabatul Echinocțiului de toamnă
Sabatul Mortilor      Sabatul Morților
Sabatul Solstitiului de iarna      Sabatul Solstițiului de iarnă

Magie pagana      Site dedicat magiei păgâne