Sabatul Geea
Sabatul Geea

      Pe 2 Februarie se celebrează în fiecare an Marele Sabat al Geei - Zeiţa Mamă. Geea este planeta pe care locuim iar Zeiţa Geea este spiritul planetei şi în acest sens Mamă (Magna Mater) a tot ceea ce există pe acest glob pământesc.
      Aproape toate popoarele de pe această planetă au avut în istoria lor, cel puțin o zi în care și-au adus omagiul Geei. Au numit-o în diverse moduri, Geea, Gaea, Gaia, Kotys, Cybele, Tellus, Pachamama sau i-au atribuit nume ce au fost demult uitate, dar nu asta contează, ci faptul că și-au amintit că au o Mamă și au serbat-o, în diverse moduri, după cum îi stătea fiecărui neam în obicei. Totuși, ies în evidență câteva obiceiuri aflate în esența spiritului păgân, pe care le voi sintetiza în continuare.
      Cu toate că acest Sabat poate fi ținut oriunde, muntele a fost dintotdeauna locul predilect în care strămoșii noștri obișnuiau să exteriorizeze ceea ce aveau în suflet pentru această zeiță. În cinstea ei aprindeau focuri din lemne sau crengi uscate și apoi petreceau în jurul lor sau desfășurau diverse ritualuri. O caracteristică specifică pentru focurile din această zi, îl reprezintă faptul că ele trebuie făcute doar cu lemne sau crengi uscate. Ideea este că Geea, în calitatea sa de Mamă, ține la tot ceea ce este viu pe această planetă, deci, nu se pot pune pe foc plante care sunt încă vii.
      Pentru locurile în care, din diverse motive, nu se pot aprinde focuri sau pentru păgânii care pur și simplu nu vor să o faca există o alternativă simplă: cercuri realizate din lumânări având culori specifice pământului, adică, maro, negru și galben. În interiorul acestor cercuri se pun, în mod simbolic, roade care cresc în pământ.
      La acest Sabat se obișnuiește ca unul dintre participanți sau toți în cor, să adreseze Geei câteva cuvinte. Nu există o formulă tipică de adresare, mai mult contează ca respectivele cuvinte să fie spuse din suflet. Prezint o astfel de formulă, doar ca exemplu:

Zeiţă Geea,
Zeiţă a sufletelor noastre
Spirit sacru,
O Mamă printre mii de aştri
De ziua ta
Îţi cinstim spiritul şi fiinţa
Din suflet
Te adorăm şi îţi dorim
La mulţi ani.

     Sabatul începe odată cu răsăritul soarelui pe data de 2 Februarie şi se termină tot la răsăritul soarelui pe 3 Februarie. Fiecare păgân participă la Sabat atât timp cât consideră că este necesar.
   Aspectele sabatului: înnoire, curăţenie, purificare prin foc, bucurie, veselie, fertilitate.
   Se poate face consacrarea (dedicarea) uneltelor magice guvernate de elementul Pământ.
   Aspectele reprezintă teme pentru activităţi efective, ce pot fi desfășurate în timpul sabatului, în mod simbolic sau ritualic.

      Geea este un gigantic organism viu, un organism planetar cum poate puține există în Univers. Am avut șansa deosebită de a ne naște pe această minunată planetă și trebuie să fim fericiți și mândri de asta. Priviți spre celelalte planete, sunt aride și ostile vieții, cu greu ar putea fi locuite chiar și în condițiile în care oamenii ar realiza pe ele orașe special construite. Avem o superbă Mamă, bătrâna Doamnă cum îi mai spuneau strămoșii noștri, care a avut grijă milioane de ani la rând ca viața să existe. De-a lungul timpului a făcut într-așa fel încât sa-și creeze și o Natură minunată și unică, de pe urma căreia beneficiem cu toții. A trăi în armonie cu Natura nu este o vorbă goală, este o realitate pe care o pot înțelege doar cei care au reușit să stabilească o relație de comuniune cu aceasta. Geea se poate face simțită de către oameni în multe feluri, condiția este ca aceștia să-și deschidă mintea și sufletul în fața ei. Cine a simțit-o, nu o poate uita!      Suntem copiii Geei și ar fi normal să avem grijă de ea așa cum avem grijă de noi înșine! Cine o simte și mai știe să o și observe înțelege că suferă de pe urma a ceea ce fac unii oameni. Trebuie să fim conștienți că de sănătatea Geei depinde și sănătatea noastră și a copiilor noștri!      Să o respectăm pe Geea și să nu o lăsăm să se transforme într-un deșert!
Acasa

Sabatul Echinocțiului de primăvară     Sabatul Echinocțiului de primăvară
Sabatul Focului     Sabatul Focului
Sabatul Solstitiului de vara      Sabatul Solstițiului de vară
Sabatul Cronos      Sabatul Cronos
Sabatul Echinoctiului de toamna      Sabatul Echinocțiului de toamnă
Sabatul Mortilor      Sabatul Morților
Sabatul Solstitiului de iarna      Sabatul Solstițiului de iarnă

Magie pagana      Site dedicat magiei păgâne