Sabatul echinoctiului de primavara
Sabatul echinocțiului de primăvară

      Este o sărbătoare a renașterii Naturii, a reînvierii sale după perioada de frig și îngheț din timpul iernii. În sensul figurat, dar și în cel simbolic, se poate vorbi despre o victorie a vieții asupra morții. O victorie obținută și celebrată an de an.
      Din punct de vedere astronomic, echinocțiul este momentul în care
Pământul ajunge, de-a lungul periplului său în jurul Soarelui, în poziția în care durata zilei este egală cu cea a nopții. În emisfera nordică, în acest moment, are loc echinocțiul de primăvară sau vernal, iar în cea sudică echinocțiul de toamnă sau autumnal.
     Sabatul echinocţiului de primăvară surprinde relaţia om-Natură în contextul schimbării produse de trecerea de la iarnă la primăvară. Natura îşi dezgheaţă haina de omăt a iernii, începând câte puţin să se îmbrace în verdele crud al primăverii. Bucuria produsă de acest nou început şi sentimentul de libertate conferit de aerul proaspăt al primăverii sunt manifestate în timpul sabatului, prin dans, cântece şi jocuri.
      În tradiția ancestrală păgână, regăsim obiceiul de a se împodobi um pom cu ouă colorate și uneori pictate cu simboluri specifice acestei religii. Pe lângă ouă, se obișnuiește să se agațe de crenguțele pomului și pliculețe umplute cu semințe de tot felul. Acest obicei este în totalitatea sa impregnat de simbolism. Pomul, cu cele trei niveluri ale sale, rădăcini, tulpină și coronament, reprezintă un simbol al evoluției armonioase în cadrul Universului. O evoluție care ține cont atât de natura bazală a ființei, materia, reprezentată prin rădăcini, cât și de partea subtilă, spirituală a sa, reprezentată de coronament. Oul este simbolul germenului din care ia naștere viața, el este simbolul arhetipal al începutului. Semințele sunt simbolul vieții în stare latentă, viață care așteaptă condițiile prielnice pentru a-și începe epopeea. Iepurele, un alt simbol al Sabatului echinocțiului de primăvară, a fost privit, încă din cele mai vechi timpuri, ca un simbol al fecundității, probabil datorită capacității sale deosebite de a se reproduce.

Oua vopsite si pictate, care asteapta sa fie agatate in pom

      "Simbolul Oului Cosmic reprezintă mai mult decât ar putea reda orice limbaj și mai mult decât ne-ar putea reda rațiunea." - Mircea Eliade

      Pomul astfel împodobit are semnificaţia aspiraţiei către belşug, rod bogat, înmulţire a bunurilor materiale în concordanță cu armonia spiritului și nu în ultimul rând, al unui nou început și al fertilității în toate sensurile sale. Ouăle și semințele cu care a fost împodobit pomul, nu se consumă în timpul Sabatului, deoarece ar avea semnificația consumării germenului înainte ca acesta să poată produce rodul.
     Sabaturile solstiţiilor şi echinocţiilor se ţin de la răsăritul soarelui din ziua de 21 şi până la răsăritul soarelui din ziua de 22 sau, pentru cei ce doresc, în zilele în care au loc fenomenele astronomice corespunzătoare.
     
Aspectele sabatului: început, renaştere, fertilitate, expansiune, însămânțare, vindecare.
      În timpul sabatului se pot oficia ritualuri de magie păgână sau doar de celebrare, având ca temă aspectele enumerate mai sus.

      În alte tradiții păgâne, dar și neopăgâne, acest sabat poartă și numele de Ostara sau Eostre. Această denumire provine de la zeița cu același nume, considerată a fi un simbol al fertilității în toate sensurile sale.

Ostara, zeita fertilitatii

      După câte se pare, numele acestei zeițe a fost asociat cu Steaua Estului (Eostre - Eastern Star), adică Luceafărul de dimineață, atunci când acesta este văzut în partea de est a cerului, înainte de răsăritul Soarelui. I s-a mai spus și Strălucitoarea sau Zeița Zorilor (Dawn Goddess).


Acasa

Sabatul Geea      Sabatul Geea 
Sabatul Focului      Sabatul Focului
Sabatul Solstitiului de vara      Sabatul Solstițiului de vară
Sabatul Cronos      Sabatul Cronos
Sabatul Echinoctiului de toamna      Sabatul Echinocțiului de toamnă
Sabatul Mortilor      Sabatul Morților
Sabatul Solstitiului de iarna      Sabatul Solstițiului de iarnă

Magie pagana      Site dedicat magiei păgâne