Sabatul echinoctiului de toamna
Sabatul echinocțiului de toamnă

      Sabatul echinocţiului de toamnă surprinde relaţia om-Natură, în contextul trecerii acesteia de la vară la toamnă. Pe lângă aspectul trecerii de la căldura arzătoare a soarelui verii la temperaturile mai blânde şi frunzele ruginii ale toamnei, se prefigurează şi bucuria noii recolte. Acest sabat stă sub semnul bucuriei şi al belşugului. Simbolul său este Cornul Abundenţei, iar patron Universul.


     
     Cornul Abundenţei este un simbol al belșugului și al recoltei bogate. Cele mai vechi referiri la acest simbol provin din sec. VI î.e.n. Mai este numit și cornucopia (lat. Cornu Copiae) sau Cornul Amaltheei.
      Mitologie: După o legendă, Zeus ar fi fost alăptat în timpul prunciei sale de către o capră pe nume Amalthea. Mai târziu, Zeus ar fi dăruit
unul dintre coarnele Amaltheei nimfelor care l-au crescut. Conform cu o altă legendă, Zeus ar fi fost crescut de o nimfă, pe nume Amalthea și alăptat cu laptele unei capre. Când Zeus s-a facut mare a dăruit Amaltheei unul dintre coarnele caprei. Acel corn, numit și Cornul Abundenței, avea darul de a transforma în realitate orice dorință a posesorului său.

Cornul abundentei

    Aspectele sabatului: belşug, creştere, adunare, bucurie, culegere, rod, conservare, stocare, schimbare.

      Pentru cei ce vor să țină acest sabat exact în ziua în care are loc echinocțiul astronomic, înserez  mai jos datele la care acesta se produce în acest an și în anii următori:

2013 - 22 septembrie
2014 - 23 septembrie
2015 - 23 septembrie
2016 - 22 septembrie
2017 - 22 septembrie
2018 - 23 septembrie

     În această zi plăcinta cu dovleac trebuie să fie nelipsită de pe mesele păgânilor, iar optimismul şi voia bună prezente în sufletele şi în casele lor. Se petrece în cinstea unei recolte bogate, dar privită nu numai ca o recoltă dată de grădini și ogoare, ci și de afaceri, carieră sau orice altceva despre care se poate spune că produce o recoltă, în sensul figurativ al cuvântului. Deci, păgâni, dacă vreți să trageți foloasele unei recolte, atunci arătați că nu sunteți indiferenți la adresa ei, iar asta nu se face doar prin muncă, ci și prin atitudinea mentală! Sabatul este un bun prilej pentru a face asta. În plus, nu vă luați după ce spun unii, pentru că mulți s-au învățat să vorbească pe stomacul gol și nu numai... Munca trebuie ”împletită” cu o stare mentală bună, sau așa cum ne-am învățat să spunem, cu sufletul plin, pentru a da roade îndestulătoare.

      O rețetă pentru plăcinta cu dovleac:

      Ingrediente:
 •  1/2 Kg dovleac
 •  1/2 Kg făină
 •  6 ouă
 •  2 gălbenușuri
 •  6 până la 9 linguri de zahăr (după gust)
 •  6 linguri de ulei
 •  1 praf de copt
 •  1 zahăr vanilat
 •  scorțișoară
 •  1/2 de pahar cu lapte
 •  1 lingură de unt
 •  1/4 de pahar cu pesmet
 •  3 linguri de smântână
 •  miez de nucă sau/și semințe de dovleac.
      Mod de preparare:

      Se curăță dovleacul de coajă și se dă prin răzătoare. Se pune apoi la foc mic, într-o oală, împreună cu laptele și 3 până la 6 linguri de zahăr. Se lasă să scadă, apoi se adaugă scorțișoara și se ia de pe foc. Se adaugă apoi smântâna amestecată cu gălbenușurile și pesmetul. Compoziția astfel realizată se amestecă până devine cremoasă.
      Se amestecă cele 6 ouă cu 3 linguri de zahăr și se bat bine. Se adaugă uleiul, lingură după lingură, apoi praful de copt, zahărul vanilat și făina. Se amestecă cu o lingură, apoi cu mâna până se obține un aluat de consistența plastilinei. Se întinde tot aluatul, într-o singură foaie, într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu faină.
Foaia de aluat se întinde și pe marginea tăvii. Se adaugă umplutura și se presară pe deasupra semințe de dovleac și/sau nuci.
      Umplutura se mai poate prepara și fierbând dovleacul în lapte, apoi strivindu-l cu furculița până se transformă în piure, în care se adaugă unul sau două gălbenușuri, zahăr și mirodenii după gust, precum și o nucă de unt. Se pot adăuga și nuci prăjite sau caramelizate. Poftă bună și Sabat fericit!


Acasa

Sabatul Geea      Sabatul Geea 
Sabatul Echinocțiului de primăvară     Sabatul Echinocțiului de primăvară
Sabatul Focului      Sabatul Focului
Sabatul Solstitiului de vara      Sabatul Solstițiului de vară
Sabatul Cronos      Sabatul Cronos
Sabatul Mortilor      Sabatul Morților
Sabatul Solstitiului de iarna      Sabatul Solstițiului de iarnă

Magie pagana      Site dedicat magiei păgâne