Sabatul Focului
Sabatul Focului

      Sabatul focului, după cum îi spune și numele, este o sărbătoare dedicată elementului Foc. Ea începe odată cu apusul Soarelui, din data de 1 Mai și durează până a doua zi, la ivirea zorilor.
      Această noapte este marcată de manifestări care au o tematică legată de Foc, privit ca element guvernant. Elementele centrale ale obiceiurilor din această noapte sunt aprinderea focurilor de tabără (ruguri) și a torțelor. Tradiţia străveche este ca primul rug să se aprindă folosindu-se nouă esenţe de lemn, apoi de la acesta să se ia focul pentru a fi aprinse şi celelalte. După ce focurile s-au aprins,
se aruncă în ele esenţe parfumate și amestecuri aromate din plante uscate, în semn de omagiu adus acestui element, dar și pentru crearea unei atmosfere plăcute. Apoi se ard manigrame pentru purificare și pentru împlinirea unor dorințe. Practic, acest moment marchează începutul oficial al sabatului și al petrecerii prilejuite de acesta.
      Un vechi ritual, pe care-l practicau dacii, dar și multe alte popoare europene cu vechi tradiții păgâne, este acela de a sări peste foc în scop de purificare, vindecare și protecție. Se spune că, aceluia care va sări, în această noapte, peste foc sau va trece prin el, i se vor arde necazurile și fericirea îl va întovărăși.

Ritualul săritului peste foc

      În vechime, păstorii îşi treceau animalele prin fumul acestor focuri pentru a fi apărate de boli şi pentru a le creşte fertilitatea. În unele tradiții păgâne, săritul peste foc marca și începerea unor ritualuri cu caracter de inițiere în anumite taine sau practici.
     Cu ocazia acestui sabat, se obişnuieşte să se dăruiască fructe coapte și prăjituri, puse în coşulete ornamentate cu panglici colorate, ce simbolizează limbile focului. Strămoşii noştri puneau astfel de coşuleţe şi lângă izvoarele din păduri, în mod simbolic, ca dar pentru entităţile pădurii.
      Cei ce serbează în casă pot aprinde lumânări de culoare roşie şi pot ornamenta cu panglici o plantă decorativă din locuinţă.
    
Aspectele sabatului: tenacitate, combativitate, purificare (prin Foc), vindecare (prin arderea bolii), creativitate, creştere accelerată, pasiune, iubire, sexualitate, erotism. Arzător este un cuvânt potrivit pentru acest sabat. Zeul Marte este patronul Sabatului iar roșul este culoarea simbolică.
    Acest sabat este propice pentru consacrarea uneltelor magice guvernate de elementul Foc. În timpul acestui sabat se obişnuieşte să se poarte pe cap coroniţe, realizate prin împletirea de ramuri verzi, flori și panglici multicolore. Spălatul pe față, la începerea sabatului, cu roua strânsă de pe frunze, în dimineaţa zilei de 1Mai, se spune că aduce sănătate, prosperitate și prospețime în relație.
      Un alt obicei este numit "Cupa dragostei" şi constă în băutul, pe rând, dintr-o cupă a unui amestec format din băuturi alcoolice şi fructe.


Dragon Salamandra

      Dragonul și salamandra, sunt două simboluri ale sabatului.

     
În alte tradiții păgâne, dar și neopăgâne, sărbătoarea începutului de mai poartă numele de Beltane sau Beltain și are la originea sa un vechi festival galic.

Acasa

Sabatul Geea      Sabatul Geea 
Sabatul Echinocțiului de primăvară     Sabatul Echinocțiului de primăvară
Sabatul Solstitiului de vara      Sabatul Solstițiului de vară
Sabatul Cronos      Sabatul Cronos
Sabatul Echinoctiului de toamna      Sabatul Echinocțiului de toamnă
Sabatul Mortilor      Sabatul Morților
Sabatul Solstitiului de iarna      Sabatul Solstițiului de iarnă

Magie pagana      Site dedicat magiei păgâne