Sabatul Solstitiului de vara
Sabatul solstițiului de vară

      Acest Sabat este puțin diferit de celelalte, cu excepția Sabatului Morților, deoarece în cadrul său se regăsesc două sărbători distincte, fiecare având o tematică proprie.

Sabatul Soarelui

      Este prima sărbătoare a zilei de 21 Iunie și este dedicată omagierii stelei sistemului nostru solar. Ea durează, după cum este și firesc pentru o astfel de sărbătoare, din zorii zilei și până la apusul soarelui.  Încă din negura timpurilor, oamenii au observat însemnătatea majoră pe care o are soarele în viața lor. Chiar și în acele zile ale începutului civilizației umane, nu le-a fost greu să constate că atunci când dogoarea soarelui se prelungea mai mult timp, apărea seceta iar ei rămâneau fără recolte. În anii în care iarna își întindea prea mult vălul său brumăriu, invadând regatul primăverii sau în anii în care vara era mai rece decât era normal să fie, străbunii noștri au considerat că astrul zilei este vlăguit de forțe și le-a fost teamă că acesta nu-și va mai putea reveni. În consecință, s-au gândit cum să facă și cum să dreagă pentru a îmbuna Soarele, atunci când li se părea că acesta este supărat pe ei sau să-l ajute în momentele în care credeau că este în suferință. Gândindu-ne la cunoștințele pe care le aveau strămoșii noștri, cu mii de ani în urmă, precum și la modul în care aceștia priveau lucrurile, să nu ne fie cu uimire că au ajuns la concluzia de a omagia Soarele și de a-i aduce ofrande. În ziua de azi, Soarele nu mai este considerat un Zeu atotputernic și presupun că nici nu mai există oameni care să creadă în posibilitatea îmbunării sale cu ajutorul ofrandelor. Soarele este Zeu doar în sensul păgân al cuvântului, adică zeu-simbol și nu zeu-divinitate, al stelei sistemului nostru solar, dar și al acțiunii pe care acest astru o exercită asupra vieții. Din vechea sărbătoare ne-a mai rămas doar datina de a omagia Soarele, acompaniată de plăcerea de a sărbători, dar și de posibilitatea de a folosi energia sa.
      Tradiția ne amintește că, în timpul acestui sabat se obişnuieşte să se poarte pe cap coroniţe împletite din flori galbene de vară, iar hainele să se împodobească cu simboluri specifice Soarelui. De pe dealuri se rostogolesc așa-numitele "roţi ale Soarelui". Acestea sunt confecţionate din diverse materiale și au forma unor discuri ce amintesc de vechile roți ale carelor cu boi. Pentru a le da un aspect care să fie în ton cu atmosfera sărbătorii, roțile pot fi împodobite cu felurite simboluri și ornamente specifice sabatului.      Floarea soarelui este unul din simbolurile florale ale acestui sabat, în timpul căruia se obișnuiește să se petreacă şi să se desfăşoare activităţi menite să-i facă pe participanţi să se simtă bine.
    Aspectele sabatului: timp liber, odihnă, răgaz, interiorizare, corectare, recalculare, scădere, strălucire, topire, dogoare.

Sabatul Elementalilor

      Se desfășoară în continuarea
Sabatului Soarelui, terminându-se a doua zi dimineată, odată cu primul cântat al cocoşului. Dacă nu este prin apropiere niciun cocoș care să ”cânte”, pentru a ne înștiința de momentul oportun încetării sabatului, atunci putem considera că sfârșitul său este simultan cu răsăritul soarelui.
      Elementalii sunt un tip de entităţi din rândul cărora fac parte zânele, gnomii, elfii, geniile, ondinele, silfidele, precum şi alte entităţi ce au aceleaşi caracteristici energetice. În privința acestora există o oarecare confuzie, datorită legăturii pe care o fac adesea oamenii între elementali și elementele guvernante, Apă, Aer, Foc, Pământ și Spirit, numite uneori și elementale. Confuzia se datorează și interpretării greșite a unei lucrări despre alchimie, scrisă în secolul al XVI-lea de către Paracelsus, în care acesta împărțea elementalii în grupe și le atribuia câte un element guvernant al planului material (planul fizic, cel constituit din materie). În realitate, elementalii sunt entități intermediare, iar faptul că oamenii i-au denumit elementali, nu ar trebui să-i determine pe unii să creadă că aceștia ar avea în mod real caracteristici elementare.


      În cadrul acestui Sabat este sărbătorită relaţia care exista cândva între păgâni şi elementali sau "spirite ale naturii" aşa cum li se mai spune. Vechile tradiţii abundă în obiceiuri legate de această relaţie care, din nefericire, s-a degradat treptat odată cu defrişarea pădurilor şi deteriorarea tot mai accentuată a Naturii. Pentru păgâni trebuie să fie un lucru cât se poate de normal să protejeze Natura, de care depinde viața oamenilor și care constituie habitatul normal pentru elementali. Cum ar putea să li se mai arate aceștia celor care le defrișează ”casa”...
      Acesta este un sabat ce se ţine doar în mijlocul Naturii, mai precis în păduri sau locuri cu multă vegetaţie (este doar Sabatul Elementalilor ce sălăşluiesc numai prin astfel de locuri). Cu această ocazie se poartă costume tradiţional asociate elementalilor dar şi costumaţii specific vrăjitoreşti. În vremurile de demult, se pare, că exista o relaţie destul de apropiată între vrăjitoare şi elementali.
      Se aprind lumânări de toate culorile, se cântă, se dansează, se joacă diferite jocuri, se spun glume şi se aduc ofrande simbolice pentru elementali. Acestea constau îndeosebi din fructe, dulciuri, prăjituri făcute în casă și orice altceva simțiți voi că le-ar face lor plăcere. Ofrandele se pun în pomi sau se lasă la tulpina acestora. Puteți oficia ritualuri de invocare a elementalilor, dar nu sperați să vi se și arate dacă nu iubiți din suflet Natura și nu aveți inima deschisă pentru a putea accepta și alte forme de existență, diferite puțin de imaginea promovată în filme și în cărți cu vrăjitoare fantastice.
       Aspectele sabatului: voie bună, distracţie, optimism.


Acasa

Sabatul Geea      Sabatul Geea 
Sabatul Echinocțiului de primăvară      Sabatul Echinocțiului de primăvară 
Sabatul Focului      Sabatul Focului
Sabatul Cronos      Sabatul Cronos
Sabatul Echinoctiului de toamna      Sabatul Echinocțiului de toamnă
Sabatul Mortilor      Sabatul Morților
Sabatul Solstitiului de iarna      Sabatul Solstițiului de iarnă

Magie pagana      Site dedicat magiei păgâne